Skip to main content

Kennistype: Blog

Landelijke Taalstrijd 2023

Op 3 november 2023 vond de Landelijke Taalstrijd plaats. Het was een geweldig en uniek evenement waar inwoners, bestuurders, communicatieprofessionals samen kwamen in de strijd voor duidelijke communicatie. Ik bedacht en organiseerde deze Landelijke Taalstrijd. Communicatiegoeroe Betteke van Ruler was een van de taalstrijders.  Voor Logeion schreef ze over haar ervaring en inzichten van de Taalstrijd.

Artikel Betteke van Ruler over Taalstrijd pagina 1Artikel Betteke van Ruler over Taalstrijd pagina 2

Wat was de Landelijke Taalstrijd precies?

In deze Taalstrijd namen 5 groepen het tegen elkaar op:

  1. Bestuurders (dat kunnen wethouders, raadsleden, of directeuren zijn)
  2. Taalprofessionals (denk aan: communicatieprofessionals en taalcoaches)
  3. Inhoudelijke experts (bijvoorbeeld beleidsambtenaren en juristen)
  4. Team AI en hulpmiddelen
  5. En natuurlijk: inwoners

Ze herschreven 5 onduidelijke, ambtelijke zinnen die ze per groep herschrijven in duidelijke zinnen. Een vakkundige jury beoordeelde welke groep het duidelijkst schrijft.

Gerdi Verbeet over duidelijke communicatie en democratie

Gerdi Verbeet opende de Direct Duidelijk Week op 10 oktober 2022. Een week in het teken van begrijpelijke overheidscommunicatie. Met elke dag inspirerende sessies. De Direct Duidelijk Week bedacht, organiseerde en presenteerde ik. Het was een eer om Gerdi Verbeet te leren kennen en haar als spreker bij de opening te hebben. Ze gaf een indrukwekkende toespraak. Over het belang van duidelijke overheidscommunicatie. En waarom duidelijke communicatie nodig is voor onze democratie.  Bekijk en lees de openingstoespraak.

Duidelijk en effectief communiceren met de tool TVF

Er zijn veel hulpmiddelen over het opstellen van teksten, maar over de voorbereiding daarop is veel minder te vinden. Een handig hulpmiddel in de voorbereiding is het Tekstvoorbereidingsformulier (TVF). Het TVF is een document dat je kunt invullen met je doelen, keuzes en te beantwoorden hoofdvragen. Hiermee leg je een stevige basis voor je tekst. Je maakt dus vooraf keuzes in de tekstvoorbereiding. Een geweldig alternatief voor achteraf herschrijven van bestaande teksten. Je behaalt veel winst door aan de ‘onzichtbare binnenkant’ van een tekst te werken voordat je begint met schrijven. TVF stimuleert het denkproces.

Ik ben erg enthousiast over TVF. We zeggen dat je voordat je begint met schrijven moet nadenken over het doel van je tekst, je doelgroep en het juiste communicatiemiddel. Maar hoe doe je dit? TVF biedt de oplossing. Goed om te weten: binnenkort geef ik ook TVF trainingen.

Logo Sterke Teksten

Talkshow Duidelijke overheidscommunicatie

Op 13 april 2023 presenteerde ik de Talkshow Duidelijke overheidscommunicatie. Ik ging in gesprek met 6 gasten die werken aan duidelijke overheidscommunicatie. De gasten waren:

  • Julie d’Hondt: wethouder gemeente Bunnik
  • Werner van Damme: wethouder gemeente Rijswijk
  • Suzan van den Hoogen: projectleider Direct Duidelijk bij gemeente Den Haag
  • Caroline van den Wijngaard: manager contentmanagement bij UWV
  • Yousuf Yousufi: ambassadeur Digitale Toegankelijkheid
  • Bert Bouwmeester: ambassadeur Wet Open Overheid